Heb je er weleens van gehoord? Van de Zweedse levensfilosofie ‘lagom’? Voor mij is het inmiddels gewoongoed in mijn leven. Het betekent vrij vertaald zoiets als ‘niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg’. En dat is toch precies wat een mens gelukkig maakt?

Een scheiding is een gebeurtenis die je leven op z’n kop zet, die je wereld (voor even) laat instorten. Maar tegelijkertijd is het ook een moment van bezinning. Je wordt weggerukt uit je leven dat tot dan toe voor jou ‘normaal’ was. Wellicht was het – net als bij mij – een leven waarin je altijd maar door rende, met een overvolle agenda en een ellenlange to-do lijst. En nooit is het goed genoeg…

Na je scheiding begin je (grotendeels) weer opnieuw. Een moment om even pas op de plaats te maken en voor jezelf te bedenken wat écht belangrijk voor je is. Ik besefte toen dat ik niet meer zo’n leven wilde waarin ik constant de druk voel om te presteren en indruk te maken op anderen. Ik wilde geen leven meer waarin alles wat je doet en hebt nooit (goed) genoeg is en waarin je dus in feite altijd het gevoel hebt dat je het nooit écht goed doet.

Ik wilde vanaf dat moment een leven waarin het draait om balans en geluk. Een leven waar ik bewust zélf voor kies. Minder gecompliceerd, beter in evenwicht, gewoon ‘goed genoeg’. De Zweden noemen dat ‘lagom’, zo ontdekte ik bij toeval toen ik een artikel over deze Zweedse levensfilosofie las.

Lagom betekent letterlijk ‘voldoende’ of ‘precies zo goed of veel als het zou moeten zijn’. What do you need more? Bij lagom gaat het om een goede balans in het leven. Die vind je door je leven bewuster in te richten, je meer bewust te zijn van jezelf en van je eigen verwachtingen en behoeften en ook bewuster te zijn van je omgeving. Het is zaak de ‘ruis’ uit je leven te bannen, je leven simpelweg ongecompliceerder te maken.

Je hoeft je levensstijl echt niet rigoureus om te gooien (mág wel trouwens, als dat goed voelt), maar kunt in stappen op zoek gaan naar het evenwicht in je leven dat jou gelukkig maakt. Hoe die balans er precies uitziet, dat is vanzelfsprekend voor iedereen anders. Het gaat erom dat JIJ tevreden bent met jouw EIGEN leven en er vooral ook optimaal van GENIET.

Wil je lagom kunnen leven, dan is het belangrijk te zorgen voor een ‘opgeruimd’ hoofd. Ga aan de slag met jezelf ontdoen van emotionele ballast die je vanuit je verleden (bijvoorbeeld door je scheiding) met je mee draagt. Durf ook vaker ‘nee’ te zeggen: je hoeft echt niet altijd te voldoen aan de verwachtingen van anderen, integendeel. Dus zeg alleen ‘ja’ als het goed voelt. En ook belangrijk: ga om met de mensen die jou positieve energie geven en waar jij je prettig bij voelt.

Daarnaast helpt ook een opgeruimd huis voor het creëren van meer rust en balans. Ga voor jezelf na wat je materialistisch gezien écht nodig hebt en waar je oprecht blij van wordt. De rest kan naar de kringloop, zet je op Marktplaats of geef je weg. Ik spreek uit ervaring: dat geeft écht een goed gevoel.

Wat ook bijdraagt aan een lagom leven: minder online zijn en meer bewegen. Voor beiden geldt dat je hierin niet het extreme hoeft op te zoeken. Ook hier geldt namelijk weer: ‘precies zo veel als het zou moeten zijn’. Je hoeft je smartphone echt niet het raam uit te gooien en je hoeft ook geen marathon te gaan rennen. Af en toe een momentje op Facebook en Instagram rondneuzen, op gezette tijden je e-mail checken en elke dag een rondje wandelen: doe wat voor jou precies ‘goed genoeg’ is, niet meer en niet minder.

Voor mij geldt absoluut: leef je leven lagom en je vindt balans en geluk. ‘Goed genoeg’ is voor mij het nieuwe perfect!

 

Zet nu de eerste stap op weg naar je fijnste leven na jouw scheiding!

Vul je voornaam en e-mailadres in en ontvang direct mijn gratis e-book 'Leef je fijnste leven: 10 tips!' in jouw mailbox!

Vind je 'm daar niet? Check dan ook even je spambox!

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

× Vragen?