Ken je dat gevoel? Dat je een ontzettend kort lontje hebt, snel boos wordt om de kleinste dingen, kortaf bent tegen de mensen om je heen, zoals je kinderen. Het is een rotgevoel en daar wil je van af. Hoe je dat doet? Door anders om te gaan met de oorzaken die dat gevoel veroorzaken: frustraties!

Wist je dat we iedere dag met gemiddeld 23 frustraties  te maken hebben? DRIE-EN-TWINTIG! Dat is – als je 24/7 wakker zou zijn – zowat elk uur een nieuwe frustratie die je humeur negatief beïnvloedt. Geen wonder dat je lontje korter en korter wordt. Voor je het weet leiden al die frustraties tot een vicieuze cirkel waar je niet meer uit komt. En dus ben je aan de lopende band aan het klagen over alles wat – in jouw ogen – tegenzit. Nou, lekker gezellig!

Dat frustrerende gevoel is dus het gevolg van tientallen tegenslagen per dag, de ene groter dan de andere. Je klaagt vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt, omdat het zo ‘normaal’ is om dat te doen. Je klaagt omdat je gefrustreerd bent…

…omdat je zoon zijn kamer weer niet heeft opgeruimd…

…omdat er een hondendrol vlak bij je voordeur ligt…

…omdat het net gaat regenen op het moment dat jij op de fiets wil stappen…

…omdat je jongste weigert samen met jou met de hond een blokje om te gaan terwijl jij dat graag wilt…

…omdat je kinderen ruzie maken…

…omdat het pakketje dat je hebt besteld vertraging heeft…

…omdat net dat ene product dat jij nodig hebt uitverkocht blijkt te zijn in de supermarkt…

…omdat je in de file staat…

…omdat er wordt aangebeld terwijl jij net lekker een spannende serie zit te kijken…

Herken je ze? Vast! En ik weet ook zeker dat je dit lijstje moeiteloos nog veel verder kunt uitbreiden. Maar weet je: al die duizenden (kleine) tegenslagen zijn echt niet zo invloedrijk dat ze ons leven verknallen. Tenzij… wij dat zelf toelaten! En dat doen we! Veel meer dan ons lief is.

Dat vraagt om een mindshift. Een andere manier van denken die ervoor zorgt dat we afrekenen met dat frustrerende gevoel dat om de haverklap – gemiddeld dus 23 keer per dag – in ons binnenste opborrelt.

Hoe? Door te beseffen dat die tegenslagen gewoon deel uitmaken van je leven. Ze zijn er nou eenmaal, elke dag weer. Door ons er niet elke keer tegen te verzetten, zijn ze veel minder vervelend en maken we het onszelf een stuk gemakkelijker.

Bekijk het eens zo: vaak zijn onze frustraties kleine ongemakken zonder veel belang. Ze staan je geluk niet in de weg. Neem je tegenslagen dus gewoon op in je ‘algemene dagelijkse begroting’ – aanvaard dat ze er zijn – en schenk er verder geen aandacht meer aan. Zet ze snel uit je hoofd. Zeker als een tegenslag buiten je cirkel van invloed ligt en je er toch niets aan kunt doen. Een pakketje met vertraging? Niets aan te doen. Laat het los!

Krijg je te maken met een tegenslag waar je zelf wél iets aan kunt doen? Zie de situatie dan als leermoment en neem de nieuwe wijsheid mee voor de toekomst. Maar laat je humeur er niet door verknallen. Bekijk de situatie positief en bedenk een oplossing die je helpt om geen frustratie te voelen. Gaat het net regenen op het moment dat je op de fiets moet stappen? Zorg ervoor dat je de volgende keer een goed regenpak ter beschikking hebt. Of gooi – indien mogelijk – je planning om en kies een ander moment om de deur uit te gaan. Moet je tóch echt door de regen? Stel jezelf dan na thuiskomst een lekker warme douche in het vooruitzicht. Er zijn áltijd oplossingen te bedenken die een gefrustreerd gevoel bij een tegenslag kunnen wegnemen.

Ga voor jezelf eens na: wat leverde jou vandaag een gefrustreerd gevoel op? Schrijf je dagelijkse tegenslagen eens op en bekijk ze aan het einde van de dag eens in alle rust. Was het nu echt nodig om je telkens gefrustreerd te voelen bij elke tegenslag? Of had aanvaarden en loslaten – en indien mogelijk positieve oplossingen bedenken – je veel meer gebracht? Ik weet het antwoord wel!

 

Zet nu de eerste stap op weg naar je fijnste leven na jouw scheiding!

Vul je voornaam en e-mailadres in en ontvang direct mijn gratis e-book 'Leef je fijnste leven: 10 tips!' in jouw mailbox!

Vind je 'm daar niet? Check dan ook even je spambox!

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

× Vragen?